با توجه به اینکه در فصول سرد سال بیشتر مردم به فکر تجهیز یا ارتقای سیستمهای گرمایشی خانه هستند در مطلب پیش رو به بررسی انواع وسایل گرمایشی و مزایا و معایب هر یک میپردازیم. با ما همراه باشید.
هومینگ، جامع ترین وبسایت املاک کشور
گرمایش از طریق حرارت مرکزی
یکی از متداولترین سیستمهای گرمایشی این است که از حرارت مرکزی استفاده شود. برای گرم کردن ساختمانهای بزرگ امروزی نمیتوان از وسایل گرمایشی موضعی مانند بخاری استفاده کرد. سیستمهای حرارت مرکزی به کمک انسانها آمدهاند تا به خانههایشان گرما ببخشند. این سیستم، حرارت را از طریق بخار آب تولید میکند و آن را به وسیلههای مختلف به کل ساختمان انتقال میدهد. شوفاژ، فن کویلهای زمینی و سقفی و پکیجها در زیرمجموعه سیستمهای حرارت مرکزی قرار میگیرند.
شوفاژ
شوفاژ یک وسیله گرمایشی محسوب میشود که با سیستم حرارت مرکزی کار میکند. در این سیستم، گرما در شوفاژخانه تولید میشود و توسط لولههای رفتوبرگشت به رادیاتورها که در دیگر نقاط ساختمان قرار گرفتهاند، منتقل میشود.

سیستم گرمایشی مناسب برای خانه
فن کویل
فن کویل، دستگاهی برای ایجاد سرما و گرما و بهطورکلی تهویه مطبوع در ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی است. این دستگاه از یک فن و یک کویل تشکیل شده است. کویل معمولاً از لولههای مسی با پرههای آلومینیومی ساخته شده است.
پکیج
پکیج یک دستگاه مستقل تأمینکننده گرمایش محیط و تولیدکننده آب گرم مصرفی بهداشتی است که فضای بسیار کمی را نسبت به موتورخانه اشغال میکند و به همین دلیل طرفداران خاص خودش را دارد.
مزایا
- این سیستم نیازی به راه خروجی دود و نصب دودکش ندارد.
- از نظر مصرف انرژی، نسبت به بخاریبرقی و گازی بهصرفهتر است.
- احتمال خفگی با گاز و… در این روش گرمایشی وجود ندارد.
- عدم اشغال زیربنا
معایب
- پکیجها برای خانه یا آپارتمانهایی که بیش از ۲ حمام دارند مناسب نیستند. زیرا پکیج توانایی گرم کردن آب گرم پرفشار برای حمامهای زیادی را ندارد.
- در صورت قطع آب یا بروز ایراد در سیستم، امکان ذخیره آب گرم در مخزن وجود ندارد.
- پکیجها برای کار کردن نیاز دارند که از اکسیژن محیط خانه استفاده کنند و همین موضوع در درازمدت موجب فقر اکسیژن در منزل میشود.
- پکیجها مصرف انرژی نسبتاً بالایی دارند.
- فقط قسمت محدودی از فضا را گرم میکند و گرمای یکنواختی به وجود نمیآورد.

سیستم گرمایشی
گرمایش از طریق شومینه
شومینه یک وسیله گرمایشی بسیار قدیمی و درعینحال مدرن است. شومینه یا هیمهسوز ساختاری است که درون دیوار تعبیه میشود و از آن برای نگهداشتن آتش و ایجاد گرما استفاده میشود. جالب اینکه، در گذشته از این وسیله برای پختوپز استفاده میشده است.
مزایا
- این وسیله گرمایشی را میتوان به صورت مدلهای مختلف و مناسب با دکور ساختمان تغییر داد که زیبایی خاصی به خانه میدهد.
معایب
- شومینه معمولاً پاسخگوی نیاز خانوادهها برای گرما نیست و نمیتواند کل فضا را گرم کند و باید در کنار آن از سیستم گرمایشی دیگری نیز استفاده کرد.
- این سیستم گرمایشی به خاطر شعله گاز، خطراتی مانند گازگرفتگی و خفگی با گاز منواکسید کربن را دارد. از سوی دیگر، از آنجائی که جلوی شومینه باز است و شعله در فضا پخش میشود، احتمال کثیف شدن دیوار و پردهها وجود دارد.
- گرمای تولیدی شومینهها آنقدر پایین است که نیاز به دستگاه دوم جهت گرم کردن محیط احساس میشود و این به معنای هدر رفت انرژی است.
- راندمان پایین شومینه، باعث افزایش مصرف انرژی میشود.
بخاری
یکی دیگر از وسایل گرمایشی، بخاری است. بدون شک بخاری از قدیمیترین و پرکاربردترین وسایل گرمایش در ایران و حتی در دنیا محسوب میشوند. بخاریها معمولاً جزو وسایل گرمایشی کمهزینه محسوب میشوند و طرفداران زیادی دارند. این وسیله گرمایشی انواع مختلفی مانند گازی، برقی و… دارد.
مزایا
- خرید بخاری هزینه زیادی برایتان نخواهد داشت. به این ترتیب، بخاریها از این نظر مقرونبهصرفه هستند.
- هزینه اندک تعمیر و نگهداری
- بهرهوری بالای انرژی و جلوگیری از هدر رفت گرمای ایجاد شده
- یکی دیگر از مزایای این وسیله گرمایشی این است که نیازی به تجهیزات خاصی ندارد و استفاده از آن آسان است.

سیستم گرمایشی خانه
معایب
- بخاریها معمولاً حرارت یکنواختی ایجاد نمیکنند.
- سیاه کردن وسایل و دیوارهای اطراف
- در بخاریها معمولاً از دودکش استفاده میشود و امکان در رفتن دودکش از جای خودش، بسته شدن مجرای آن و… وجود دارد.
- بخاریها معمولاً وسیلهای خطرناک برای کودکان به شمار میروند و ممکن است خطر سوختگی را برایشان به دنبال داشته باشند.
- جاگیر بودن بخاریها در فضای خانه یکی از مشکلات این وسایل سرمایشی به شمار میروند.
گرمایش از کف
بدون شک سیستم گرمایش از کف، قدیمیترین و درعینحال مدرنترین و پاکیزهترین سیستم گرمایشی در جهان محسوب میشود. قدمت این سیستم به دورانی بازمیگردد که حرارت موجود در دود ناشی از سوختن موادی مانند چوب را از مسیرهای تعبیه شده در زیر کف (گربه رو) حمامهای باستانی عبور میدادند تا باعث گرم شدن فضای حمام شود.
در سیستم گرمایش از کف مانند پکیج و موتورخانه از آب جهت انتقال حرارت استفاده میشود. آب گرم از داخل لولههای پنج لایه که در کف اتاقها جانمایی شده است، عبور داده میشود و حرارت به صورت تشعشعی به محیط منتقل میشود.
مزایا
- اشغال نکردن فضا
- گرمایش یکنواخت
- گرم کردن تمام فضا
- ایجاد گرمایش از پایینترین سطح (کف اتاق)
- کاهش هدر رفت انرژی
- عملکرد پاکیزه
- استقلال کامل فضاهای مختلف یک واحد آپارتمان به لحاظ گرما به واسطه تنظیم دستی یا اتوماتیک دما در اتاقهای مختلف
- قابلیت اتصال به سیستم پکیج و موتورخانه
معایب
- سرعت پایین در ایجاد گرمایش برای نخستین بار پس از روشن شدن
- هزینهی اولیه بالا

مزایا و معایب گرمایش از کف
اسپیلت
اسپیلتها نیز تجهیزاتی هستند که میتوان از آنها برای ایجاد سرمایش در تابستان و گرمایش در زمستان استفاده کرد. این تجهیزات از دو بخش یونیت داخلی یا هواساز و یونیت خارجی یا کندانسور تشکیل میشوند. عمل گرمایش در این تجهیزات مانند عمل سرمایش به سیکل رانکین وابسته است. این سیکل شامل چهار مرحله افزایش فشار، حرارت دهی و میعان، کاهش فشار و اختناق، حرارت گیری و تبخیر است.
مزایا
- به دلیل اینکه اسپلیت از فیلتر ضد آلرژی برخوردار است، آلودگی محیطی ایجاد نمیکند و در کاهش آلودگی هوا تأثیر بسزایی دارد.
- موضوع بعدی این است که اسپلیتها از ظرفیت بالایی برای گرم کردن منازل مسکونی برخوردارند.
- از آنجائی که امکان نصب جداگانه اسپیلت برای هر واحد مسکونی وجود دارد، میتوان از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کرد.
- دارا بودن ترموستات دمایی نیز از دیگر مزایای اسپلیتها به شمار میرود. این موضوع باعث میشود که بتوانید دمای محیط را کنترل کنید. بنابراین، این امکان برایتان به وجود میآید که در مصرف پول و انرژی صرفهجویی کنید.
- یکی دیگر از مزایای اسپیلت این است که تمام فضا در مدتزمانی کمی و به صورت یکنواخت گرم میشود.
- نکته مهم دیگر این است که اسپیلتها سر و صدای زیادی ندارند و آسایش شما را مختل نخواهند کرد.
معایب
- قیمت بالای اسپیلتها یکی از معایب آنها محسوب میشود. این عامل باعث شده است که این وسیله گرمایشی از لیست خرید بسیاری از خانوادهها حذف شود.
- یکی دیگر از معایب اسپیلت این است که برای انواع آبوهوا مناسب نیستند. مثلاً گفته میشود که از این وسیله سرمایشی و گرمایشی باید در آبوهوای معتدل مرطوب و نیز گرم و مرطوب استفاده کرد و در دیگر مناطق با آبوهوای متفاوت باید از دیگر لوازم سرمایشی و گرمایشی استفاده کرد.

سیستم گرمایشی اسپیلت
کدام وسیله گرمایشی مناسبتر است؟
اینکه کدام وسیله گرمایشی برای منزل ما مناسب است به مسائل مختلفی بستگی دارد. مثلاً اینکه تا چه اندازه میتوانید هزینه کنید، یکی از موضوعات مهمی است. به عنوان مثال، اگر به لحاظ مالی در مضیقه هستید نمیتوانید به خرید اسپیلت فکر کنید. چون نسبت به دیگر وسایل گرمایشی هزینه بیشتری دارد. اما موضوع مهم دیگر این است که تعمیر و نگهداری وسیله گرمایشی چه هزینههایی دارد. از سوی دیگر، مثلاً اگر خانه شما کوچک است، بهتر است از وسایل گرمایشی ای مانند بخاری استفاده کنید که به راحتی منزل را گرم میکنند و از هدر رفت انرژی جلوگیری میکنند. معمولاً استفاده از شومینه برای ایجاد گرما در منزل توصیه نمیشود. زیرا، شومینهها معمولاً نمیتوانند گرمای مورد نیازتان را تولید کنند و خطراتی نیز دارند.
توصیه ما به شما عزیزان این است که خرید وسایل گرمایشی را به فصول سرد سال موکول نکنید. زیرا در این ایام، تقاضا برای خرید آنها بالا میرود و قیمت این وسایل نیز افزایش قابلتوجهی دارد.
جمعبندی
میتوان گفت که بخاری محبوبترین سیستم گرمایشی در ایران و جهان محسوب میشود. هزینه راهاندازی و تعمیر و نگهداری این وسیله گرمایشی پایین است. بهرهوری بخاری نیز بالا است. اما از معایب این وسیله گرمایشی این است که اطرافش را سیاه میکند و فضای زیادی را اشغال میکند. شومینه نیز از دیگر وسایل گرمایشی است که ظاهری زیبایی دارد ولی بهرهوری خوبی ندارد. موتورخانه برای مجتمعهای مسکونی با تعداد واحد بالا کاربرد دارد و از نظر مصرف انرژی وضعیت خوبی دارد. پکیجها نیز سیستمهای امن و با بهرهوری بالایی هستند. ضمن اینکه بر خلاف موتورخانه میزان مصرف هر واحد در کنترل خودش است. گرمایش از کف پخش گرمای یکنواختی دارد، اما پس از روشن کردن سیستم مدتی طول میکشد تا شروع به گرم کردن خانه کند.
از نظر شما کدام یک از وسایل گرمایشی که در این مقاله دربارهی آنها صحبت شد،مناسبتر است؟ نظر خود را برای ما در قسمت دیدگاه بنویسید.
به این مقاله از هومگ چه امتیازی میدهید؟
نظرات وبلاگ
مهران
مرداد ۱۷, ۱۳۹۸ در ۲:۴۸ ب.ظ
بهترین وسیله گرمایشی بخاری های. گازی فن دار ژاپنی هستند هم گوچک و هم بهروری زیادی دارند
محمد لطیفی
مرداد ۲۰, ۱۳۹۸ در ۱۰:۳۶ ق.ظ
البته موافقم